LangButton

2016. február 3., szerda

Sweetie Bot ismertető

Sweetie Bot ismertető

Cutie Belle

Sweetie Bot…
Honnan származik? Miért ilyen népszerű? Mi teszi egyedülálló karakterré ezt a cuki, filozofikus, valódi pónikat csaknem 'tökéletesen' imitáló, de egyébként 100%-ig lelketlen (?) robotot? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket próbálok körüljárni ebben az ismertetőben.

Meglehetősen távolról közelítek a témához, a Friendship is Witchcraft világának és szereplőinek bemutatásával kezdve. Ezzel azon kevéssé leplezett célomat is szeretném támogatni, hogy azok is ismerjék meg ezt a remek sorozatot, akik eddig még nem találkozhattak vele, mert tényleg nagyon :) Ezután Sweetie Botról, a sorozat talán legemblematikusabb szereplőjéről és a hozzá kapcsolódó olvasmány-élményeimről szándékozok néhány érdekes tényt, észrevételt megosztani. Így hát az olvasóról mindössze annyit feltételezek, hogy tisztában van az Én Kicsi Pónim: Varázslatos Barátság (vagy G4), világképével, szereplőivel, és hogy talán néhány részt már látott is belőle.

A Friendship is Witchcraft (azaz A barátság boszorkányság vagy Boszorkányos barátság, rövidítve FIW), első közelítésben a My Little Pony: Friendship is Magic (azaz Én Kicsi Pónim: Varázslatos Barátság, röviden MLP:FIM) paródiája. Készítői a Sherclop Pones álnéven tevékenykedő duó, Jenny Nicholson és Griffin Lewis, akik egyéb iránt Kaliforniában tengetik életüket. Hivatalos honlapjuk valaha a http://sherclop.com/ volt, ahol a részek többnyire megtekinthetők voltak, amíg jogi ütközések miatt el nem távolították azokat. Sajnos a YouTube-on azóta is folyamatos üldöztetés alatt állnak. Szerencsére Pizzafryer jóvoltából elkészültek a magyar feliratos részek, melyeket ITT nézhettek meg.

Friendship is Witchcraft

A Friendship is Witchcraft jellegét tekintve vágásos-alámondásos paródia (mint pl. nálunk a Vektor vagy a Star Wars: Igen Szpesöl Edisön, de stílusban eltér azoktól, sokkal narratívabb, nem annyira beszólás-orientált (ezzel nem leszólni akarom az említett műveket, sőt, nemzeti kincseinknek tartom őket)). Meglehetősen ironikus és abszurd humora van, mely gyakran a maguktól értetődő dolgok kifordításán alapul, de nem nélkülözi a filozofikus gondolatokat, megható jeleneteket sem. Semmiképpen nem nevezhető trágárnak vagy erőszakosnak, ami a YouTube-on fellelhető alámondásos videók többségéről valamilyen szinten elmondható.
Csak lazán követi az eredeti sorozat időrendjét, általában sajátos belső logika szerint halad, keveri a jeleneteket, epizódokat, így alakítva ki saját történetét. A sorozat összesen 9 darab, 13-19 perces részből és 2 rövid, 1-2 perces átkötő szösszenetből áll (új hír: készül a 10. rész!!!). Az első rész 2011 júniusában, míg az utolsó 2013 augusztusában jelent meg. A sorozat ezzel lezártnak tekinthető, bár hozzá kapcsolódó részek megjelenése továbbra is várható, főként a Horse Women sorozat formájában.

1. Az univerzum

A helyszín, mint az eredeti sorozatban, Equestria földje – csak egy kicsit másképp. A történelem és vallási felfogás különbözősége rögtön szembeötlő. A Friendship is Witchcraft történéseit ugyanis egy nagy háború előzi meg, melyre sok hivatkozás történik, és mely nagy hatást gyakorolt a szereplők jellemére. Ezzel szemben Nightmare Moonról, Discordról, Star Swirlről vagy éppen a Hearth's Warming Eve-ről szó sem esik.
A háborúról keveset lehet tudni, de ami biztos, hogy mindenki érintett volt benne valamilyen módon, és végül nyert az egyik fél (a másikról azóta sem hallott senki). Lövészárkok, felgyújtott falvak, kivégzett foglyok, stb. Ponyville a győztes oldalon volt, élén az Apple családdal és különösen Applejackkel, aki kitüntetett érdemeket szerzett a harcokban feltétlen lojalitásával és az áldozatokkal szemben tanúsított teljes szenvtelenségével. Ő a falu háborús hőse, aki ebben az állapotban meg is ragadt, és azóta sem tud egy mondatot sem kimondani háborús anekdotázás nélkül, ami különösen feszültté teszi Rarityvel való kapcsolatát. Rarity ugyanis szintén ott volt a háború sűrűjében, de kozmetikai sérülésre vagy valami hasonlóra hivatkozva hamar lelécelt. Emiatt Applejack dezertőrnek tartja, míg Rarity háborús (póniságellenes) bűncselekményekkel vádolja ősi ellenlábasát (különösen gyakran vetődik fel egy bizonyos iskolaépület ellen indított öldöklő roham). Kettejük burkolt ellenségeskedése az egyik legmeghatározóbb interakció a sorozat folyamán, melybe időnként Sweetie Belle és Apple Bloom is belekeveredik.

Na mármost, ez az egész úgy kapcsolódik Sweetie Bothoz, hogy a háborúban sejthetően póninak álcázott intelligens harci robotokat is bevetettek a hadban álló felek (bár erre csak homályos utalásokat találni). Tény, ami tény, még jelen pillanatban is vannak hátramaradt robotok Equestriában, melyek ráadásul olyan jól álcázottak, hogy még saját identitásukról sem tudnak. Ezt Miss Cheerilee a kötelező tananyag részeként meséli el egy tanórán, és még hozzáfűzi, ezek a robotok nagyon veszélyesek, ugyanis ha valaki felfedi kilétüket, identitás-válságba kerülnek, melynek következtében pusztító ámokfutásba kezdenek. Ezt megakadályozandó, ha valaki felismer egy robotot, azonnal jelentenie kell a robotrendőrségnek, amely mihamarabb megsemmisíti azt. Nincs ezzel semmi gond, a robotoknak ugyanis köztudottan nincs lelkük (ellentétben a cyborgokkal), csak a programjukba táplált utasításoknak megfelelően imitálják az érzelmeket.
Sweetie Belle-ről, gépies hangja és nyüszítő szervói ellenére, senki sem sejti, hogy robot, sőt néha ő maga érzőbb lénynek tűnik, mint az őt körülvevő pónik. Egy alkalommal meg is gyanúsítja Rarityt a robotsággal, ám csak annyi derül ki, hogy kettejük közül valaki biztosan nem „érző létforma”.

A történet harmadik fontos és egyedi eleme a vallás, pontosabban Smooze Nagyúr titkos kultusza, melyet Fluttershy vezet nem is olyan nagy titokban. Ő és hívei azon fáradoznak, hogy előkészítsék Smooze Nagyúr második eljövetelét, mely nagy valószínűséggel egyben Equestria végét is fogja jelenteni. (Aki esetleg nem látta volna a régi részeket, a Smooze az 1986-os The Smooze című Én Kicsi Pónim filmben jelenik meg, mint egy mindent elemésztő, sokfejű szutymák. A póniknak végül sikerül őt legyőzniük a Fény Szivárványának segítségével. Érdemes belenézni, már csak az 4. évad fináléja miatt is.) Igyekeznek is mindenkit megnyerni a célnak szóval, vagy Fluttershy különleges csodafürdőjével, melynek mellesleg bódító mellékhatásai vannak (így sikerült Rarityt is bevonni a díszes társulatba). A Spa egyébként a kultusz gyülekező helye is, melynek ismert tagjai Fluttershy, a főpap, Rarity valamint Twilight (egyébként, gondolom többen is vannak). Egymás között gyakran használják az „Áldott legyen Smooze Nagyúr”, illetve „Smooze-nak hála” szófordulatokat. Ez különösen vicces annak fényében, hogy Twilight tulajdonképpen Celestia hercegnőnek, Equestria teljhatalmú uralkodójának kedvenc tanítványa.
A történet folyamán majdnem sikerül is újraéleszteniük a Smooze-t, de végül ez Sweetie Belle miatt meghiúsul. Ezután Fluttershy más, alternatív eszközök után kezd érdeklődni, mint például Pinkie mágikus portálja.

Apropó, Pinkie Pie! Az ő háttértörténete az egyik legötletesebb, és legdrámaibb mind közül. Pinkie vándorcigány családból származik, fiatalon elárvult és árvaházban nőtt fel. Manapság Ponyville-ben él, múltja azonban nem hagyja nyugodni: leghőbb vágya visszakapni elvesztett szüleit. Ehhez bevet mindenféle cigány-mágiát (például kisüt egy tér-idő portált), mely mellesleg tiltott dolog Equestriában, amit Twilight többször szóvá is tesz. Úgy általában mindenki ódzkodik a cigány-praktikáitól, sőt, ennek tetejébe még állandósult jelleggel semmibe is veszik, így hát nincs könnyű dolga. Pedig a működőképes ötletek jelentős része tőle származik.

Még néhány érdekesség a teljesség igénye nélkül:

  • Twilight hobbiból szerelmes regényeket ír, őrületbe kergetve ezzel barátait és Celestia hercegnőt.
  • Spike-ot minden különösebb ok nélkül mindenki utálja. Gyakran esik áldozatául gonosz tréfáknak.
  • Fluttershy igazi apja egy sárkány. Kapcsolatuk távolról sem mondható harmonikusnak.
  • Celestia húga Molestia (a.k.a Luna) a világ legbénább pónija. Divatjamúlt zenéket hallgat, beszédhibáját óangol akcentussal tetézi.
  • Twilight önző, törtető és hataloméhes. Mindenáron hercegnővé akar válni, barátait eszközként használja céljai eléréséhez. Sikerül eloroznia Luna hercegnői címét, bátyja esküvőjét pedig féltékenységből meghiúsítja (hogy aztán ő lehessen a boldog ara).

2. A szereplők jellemábrázolása

A háttér, mint láthatjuk, jól kidolgozott, színes, részletekben gazdag. Az eredeti sorozathoz hasonlóan minden rész végén kapunk egy kimerítő leckét a barátságról –ami általában mindenről szól, csak a barátságról nem ☺.
Lássuk következőnek a szereplők jellemét az eredetihez viszonyítva, ugyanis ebben rejlik a paródia esszenciája. A Friendship is Witchcraft egy olyan paródia, mely szereti kiforgatni a szereplőket önnön mivoltukból, ferde tükörként állítva elénk őket. Az abszurd, groteszk hangvétel teszi igazán humorossá a sorozatot, de ehhez persze nélkülözhetetlen, hogy viszonyítási alapként ismerjük az eredetit. Velem sokszor fordult elő, hogy végignevettem egy –egyébként drámainak szánt– Én Kicsi Pónim részt, csak azért mert eszembe jutott, mit hozott ki belőle Jenny és Griffin.

Említett alkotók zseniálisan torzítják a szereplők jellemét, röhejessé téve őket, amikor komolynak kellene lenniük, és meghatóvá, amikor valami vicceset kellene mondaniuk. Három alapvető eszközt használnak ehhez:

Felnagyítás/túlzás
egy szereplő jellemének egy valóban meglévő, de szokatlan vagy szélsőséges vonását ragadjuk ki, és azt tovább nagyítjuk, amíg önmaga paródiájává nem válik (persze azért nem ilyen egyszerű a dolog).
Ez a helyzet például Twilight (iskolai előmenetel, befolyásos kapcsolatok), Rarity (kalap-fétis), Applejack (keménycsaj, hazaszeretet), Pinkie Pie (különleges jósképesség), Rainbow Dash (nagyképűség, egysíkú jellem), Sweetie Belle (ártatlanság, filozofikus gondolatok), Apple Bloom (családi kötelékek), Celestia hercegnő (trollkodás felsőfokon) és Molestia (Luna) hercegnő (akcentus) esetében is.
Visszájára fordítás
egy szereplő hangsúlyos jellemvonásának megfordítjuk az előjelét. Például Twilight (leckék a barátságról, Spike-kal való kapcsolata, vezetői alkalmasság), Fluttershy (félénkség (vagy mégis?), ártatlanság), Rainbow Dash (kiváló fizikai adottságok –konkrétan itt rövidlátó, béna és lusta, a seregbe sem vették be), Pinkie Pie (szétszórtság, komolytalanság), Sweetie Belle (szép énekhang), Luna hercegnő (félelmetesség), Snowdrop (sorsába való beletörődés)
Dupla csavar
Fluttershy esetében előfordulhat az is, hogy tényleg olyan félénk, mint amilyen, csak jól leplezi a barátai előtt. Ez esetben egy jól felépített, összetett jellemparódiával állunk szemben. Az elkövetkező részek remélhetőleg tovább árnyalják ezt a kérdést.

A legfontosabb szereplők

Twilight Sparkle
Princess Twilight Acona Sparkle
Celestia hercegnő elsőszámú tanítványa. Szeret magára címeket aggatni és szintén hercegnőnek képzeli magát. Koncentrálóképessége, csakúgy, mint önkritikája, egyenlő a nullával. Szeret hosszú, halálosan untató leveleket és love-storykat írni. Önmagán kívül semmi sem érdekli, a barátságról fogalma sincs. Legfőbb vágya, hogy igazi hercegnővé váljon, és ezért meg is tesz mindent. Szerelmes fogadott öccsébe, Francis Sparkle-be (Shining Armor). Céljait törtető természetének köszönhetően rendre el is éri, bár hercegnőként sem tesz szert különösebb tehetségre. Asszisztense Spike, akit lábtörlőnek használ (persze csak képletesen) és fölös szabadidejében teljesíthetetlen feladatok végrehajtására utasítgat. Mellesleg mindenféle dolgokat tud a mágiáról, illetve a mágikus rendőrségről. Tőle tudjuk meg például, hogy a cigánymágia tiltott dolog Equestriában.
Applejack
Háborús veterán, az Apple család feje, agresszív almakereskedésből él. Egyedi ismertetőjegyei furcsa, kreatív és egyben felkavaró szóképei, melyek az eredeti sorozat Applejackjét juttathatják eszünkbe.
A családban mindenki almával kapcsolatos tehetségre és halálig tartó munkára van kárhoztatva. Messze földön híres hazafiasságáról és háborús túlkapásairól, ezért is ő testesíti meg a hűség őszinteség elemét. Jó nővér hírében áll, Rarityt viszont megveti, amiért nem vette ki részét tisztességesen a háborúból.
Rare & Sweet
Rarity
Divatmániás kalapfetisiszta, akinek minden helyzethez van illő ruhadarabja. Hasonlóan nyavalygós, mint eredeti megfelelője. A háborúban hamar leszerelték szépészeti sérülése miatt (vagy, mert nagyobb kárára volt a hadseregnek, mint hasznára). Applejack-et háborús bűnösnek tartja, csak a Twilighttól való szabadulás érdekében hajlandó összefogni vele a 2. részben. Nevetségesen rossz nővér, Sweetie Belle-t mindig megpróbálja rövid úton lerázni. Fluttershy mellett Smooze kultuszának egyik meghatározó alakja.
Pinkie Pie
Pinkie Pie
Magára maradt árva cigánylány. A cigánymágia fortélyaihoz és népi praktikákhoz is ért, emellett szeret keserédes dalokat énekelni. Leghőbb vágya, hogy feltámassza halott szüleit, így kisüt (igen, KI-SÜT) egy portált, ami azonban nem pont úgy működik, ahogy az használati útmutatóban meg vagyon írva. Pinkie, úgy általánosságban véve kívülálló, senki sem veszi őt igazán komolyan, pedig néha nem ártana…
Fluttershy
A látszat ellenére, melyet negédes modorával tart fenn, talán a leggonoszabb és legvérszomjasabb szereplő mind közül. Smooze Nagyúr kultuszának vezetője. Legtöbb szabadidejét a Smooze újraélesztésének szenteli, emellett vonzódik a véres dolgokhoz és a pusztításhoz. Ennek ellenére néha igen szégyenlősnek és félénknek mutatkozik. Ez is egy olyan apró csavar, ami a sorozat zsenialitását tükrözi.
Rainbow Dash
Ő talán a legkevésbé kidolgozott szereplő, de ez megint csak egy furfangos utalás az egyébként is egysíkú karakterre. Repülésről hencegni azt tud, de valójában rémesen ügyetlen és a látásával is komoly gondok akadnak. Kb. két szót ismer: rainbow és dash. Az ötletelésben sem világelső. Bevallottan 1 dimenziós jellem.
Sweetie Belle
Sweetie Belle (a.k.a. Sweetie Bot)
Rarity kishúga, aki valójában egy (feltételezhetően lelketlen) robot. Ez senkinek sem tűnik fel, még magának Sweetie Belle-nek sem (arról nem is beszélve, hogy a szülőknek sem O.o ???). Hangja robotikus, mozgása zajos. Tud szikrát szórni a szarvával és autóriasztó-hangot utánozni. A víz nagy ellensége, mert viccesen (értsd: zárlatosan) érzi magát tőle. Szabadidejében a Szépségjegy Keresztesekkel (Apple Bloom és Scootaloo) kalandozik.
Az iskolában felvilágosítják a kisdiákokat, hogy a robotok nagyon veszélyesek, főleg akkor, ha kilétükre fény derül, ezért aki felismer egyet, köteles azonnal jelenteni a robotrendőrségnek, akik elszállítják és megsemmisítik a csúnya, lelketlen automatát.
Mint azonban a történet folyamán meggyőződhetünk róla, ez a kis robot-póni sokszor nagyobb érzékenységet mutat a világ dolgai iránt, mint élő társai. Gyakran vet fel mély filozofikus gondolatokat az élet értelméről és céljáról. Tiszta szívből szereti nővérét, ám az valahogy nem képes tudomást venni róla.
Spike
Twilight csicskáztatható házisárkánya, levélíró és –küldő alkalmatosság. Valamilyen érthetetlen oknál fogva mindenki gyűlöli. Szeretik megtréfálni, ugráltatni, veszélyes feladatoknak kitenni. Twilight különösen tekintet nélkül van rá. Az eredeti sorozathoz képest kevesebb szerep jut neki.
Luna hercegnő a.k.a. Princess Molestia
Celestia hercegnő kishúga. Totál béna alak, viszont nehéz tőle megszabadulni, ezért mindenki menekül a közeléből. Közel érthetetlen, de annál szórakoztatóbb óangol akcentussal beszél. Twilightnak adja hercegnői címét cserébe a szocializációs leckékért. Általában elég visszahúzódó, erélytelen.

3. Sweetie Bot a Friendship is Witchcraftban

Sweetie Belle (az alkotók bevallottan ezt a megnevezést preferálják a rajongók által ráaggatott „Sweetie Bot”-tal szemben) a Friendship is Witchcraft sorozat 4. részének (Cute From The Hip) végén jelenik meg először, röviddel a Snooty Snark Evaders (~Cutie Mark Crusaders) megalakulása előtt. Ugyanebben a részben kap helyet Miss Cheerilee robotokról tartott felvilágosító tanórája, amely így azon nyomban realitássá is válik. Robotcsikónk főszerephez jut még az 5. (Neigh Soul Sister) és a 9. (Seed No Evil) részben. A többi szereplővel összevetve a sorozat egyik legüdébb színfoltja, legszórakoztatóbb eleme (amit a hangjával csináltak az valami fenomenális). Túl azon, hogy Sweetie Belle-t robottá tenni fantasztikusan vicces húzás volt, komoly szerepet kap a mondanivaló közvetítésében is.

Ahhoz, hogy a következő fejezetben a sorozaton alapuló rajongói történeteket boncolgathassuk, érdemes előbb kiindulási pontként egy kánont összeállítani Sweetie Botról a Friendship is Witchcraft alapján, hogy elkülöníthessük a később, rajongók által hozzáadott elemeket. Az alábbi felsorolás egy (nem teljesen kimerítő) lista a legfontosabb jellemzőkről, melyeket a Friendship is Witchcraftból megtudhatunk.

A robotokról általában: Set phasers to hug!

  • Robotok és cyborgok léteznek Equestriában
  • Mindenütt ott vannak
  • Komoly problémát jelentenek
  • A cyborgoknak van lelkük, a robotoknak ezzel szemben nincs
  • A robotoknak nincsenek érzéseik, nem éreznek fájdalmat sem
  • Szintetikus húsuk van
  • Arra vannak programozva, hogy tökéletesen imitáljanak egy pónit
  • Nincsenek tudatában annak, hogy ők robotok
  • Ha ez mégis kiderül, identitászavarba kerülnek, és pusztító ámokfutásba kezdenek
  • Ezért, aki talál egy robotot köteles azonnal jelenteni a robotrendőrségnek, mely biztonságosan megsemmisíti azt
  • A robotrendőrség egyébként is mindig figyel

Sweetie Belle-ről:

  • külsőre Sweetie Belle egy cuki kiscsikó
  • valójában robot
  • robotikus hang jellemzi
  • sziréna, illetve risztóhangokat is ki tud adni
  • az iránytű mindig rá mutat (erre pedig Apple Bloom mutat rá)
  • a víztől viccesen érzi magát (értsd: zárlatosan)
  • mágnest szokott rágcsálni (ki nem?)
  • szikrákat tud szórni a szarvával (varázslatok helyett)
  • Rossz súlyelosztásának köszönhetően nem tud lemenni a lépcsőn anélkül, hogy orra ne bukna

  • a szülei meghaltak, de feltámadtak (hála Pinkie ügyködésének)
  • ők sem tudják, hogyan került a családba
  • senkinek sem tűnik fel, hogy ő egy robot
  • nehéz gyermekkora lehetett (a Rarityvel való kapcsolatából legalább is erre következtethetünk)

  • szereti nővérét, Rarityt (kicsit túlságosan is), aki azonban hanyagolja (szintén túlzó módon)
  • szeretne Rarity kedvében járni
  • Apple Bloom és Scootaloo a legjobb barátai
  • Applejack-kel jól kijön, átmenetileg nővérévé fogadja (aki ennek valahogy nem igazán tud örülni)

  • nagyon szereti a fagyit (jaj annak, aki meg meri tagadni tőle!)
  • a ragacsos zselé megszállottja
  • hibaüzenetet dob, ha kínos helyzetbe kerül (ebben a tekintetben nagyon is hasonlít asztali számítógépeinkre)
  • random dalok random szöveggel ( a „Just because you feel upset…” kezdetű szösszenet egyszerűen zseniális)
  • bárányokat lát álmában (irodalmi kiutalás)

  • filozofikus, élet értelméről elmélkedő
  • megbecsüli az életet
  • morálisan magas szinten áll
  • kissé depressziós
  • néha ironikus, gúnyos
  • máskor naiv és optimista
  • figyelmetlen
  • gyakran túllő a célon

  • gondolkodása programszerű
  • programhibák (pl. elakadt lemez szindróma)
  • meg sem fordul a fejében, hogy robot lenne, ellenben Rarityt meggyanúsítja ezzel
  • gyors matematikai számítások
  • pusztító dührohamra hajlamos (!)
  • rendelhető Sweetie Bot unit, használati utasítás ITT (na jó, ez csak vicc :-)

4. Sweetie Bot történetek a Fimfiction-ön

Mindezek után meglepő lehet, hogy a fanfiction-ökben kevés dolog köszön ebből vissza. Lényegében egy más, sokkal reálisabb és drámaibb, kevésbé komikus Sweetie Bottal találkozhatunk. Míg az alapvető konfliktus, miszerint ő valójában egy robot, továbbra is fennáll, a másik fontos kitétel, az igazsággal való szembesülés által kiváltott pusztító (önmegsemmisítő) ámokfutás elmarad. Úgyszólván eltolódik a hangsúly.

Tizenegy Sweetie Botról szóló rajongói történetet, olvastam el a fimfiction.net weboldalon, melyeket az értékelő rendszerben leadott pozitív szavazatok (like-ok) száma alapján választottam ki (lásd Appendix). Ezzel arra törekedtem, hogy a legismertebb, illetve legkedveltebb történetek alapján kapjak átfogó képet a témáról, mégpedig olyat, mely a legjellemzőbb elképzeléseket tükrözi.

Bár furcsán hangzik, ezen történetek közül szinte mindegyik kilóg a sorból valamilyen tekintetben. Erről további részletek az esszé végén található rövid ismertetőkből tudhatók meg. Ebben a fejezetben azonban a közös jellemzőkre fogunk összpontosítani.
Egy tipikus történetben Sweetie Belle egy hihetetlenül komplex robot vezetékekkel és motorokkal a bőre alatt, de ennek sem ő, sem családtagjai, sem barátai nincsenek tudatában (de valaki a Mane6-ből azért tud róla). Nem is látszik ez rajta külsőleg és viselkedésében sem, nincs robotikus hangja, mint pl. a Friendship is Witchcraftban, nem gondolkodik programszerűen. Eszik, iszik, holott minden bizonnyal nem is lenne rá szüksége. A szépségjegyét viszont hiába várja, sajnos.
A történetek visszatérő szereplői Rarity, a Szépségjegy Keresztesek –Apple Bloom és Scootaloo–, akik Sweetie Belle legjobb barátai, és a Mane6 különböző tagjai (legjellemzőbben Twilight). Fontos megjegyezni, hogy mindig van egy JollyJoker szereplő, aki többet tud a robotokról a kelleténél, és kihúzza Sweetie-t a bajból, amikor kell. Ez a személy általában Twilight, mert ugye ő az, aki sokat olvas, és elmélyült a tudományokban. Azonban Pinkie Pie is ugyanilyen logikus választás lehet (ki ne hallott volna még a „The Ballad of Mecha Pinkie Pie”-ról), vagy éppen Rarity, akinek nyilván hosszú ideje kell Sweetie Belle „speciális” igényeiről gondoskodnia. Itt érdemes megjegyezni, hogy Sweetie Belle Rarityvel való kapcsolata hajlamos sokkal idillibb lenni, mint az Én Kicsi Pónimban.
A történetek hangvétele, bár elsőre meglepőnek hangozhat, általában drámai, szomorú, melankolikus. A humor is helyet kap persze a palettán, de jóval kisebb arányban, mint azt a Friendship is Witchcraftban megszokhattuk. Ennek az érdekes fordítottságnak két nyilvánvaló oka lehet. Az egyik az, hogy a paródia műfajában nehéz igazán újat, eredetit alkotni. A hétköznapi író kissé idegenkedik tőle, főleg a Friendship is Witchcraftra jellemző különös, abszurd megközelítéstől. A másik ok az lehet, hogy Sweetie Bot karakterében hatalmas drámai potenciál rejlik, mely nincs igazán kimerítve a Sherclop Pones-féle paródiában. Lehetséges konfliktusok tömkelege várja a háttérben, hogy kirobbanhasson, a remek fő és mellékszereplők pedig már eleve adottak. A CMC-nél jobb alapanyag aligha kellhet!.

Nézzük most végig, milyen alapvető konfliktusokról van szó, és ezek milyen irányokba vihetik el a történet folyását!.

1. A szörnyű igazság: robot vagyok!
Ez a legalapvetőbb belső konfliktus, melyet minden Sweetie Bot-történetnek körül kell járnia, akár tudatában van Sweetie az igazságnak, akár nem. Egy ilyen felismeréssel nehéz lenne megbirkózni, még ha születésünk óta tudnánk is róla. Mindez azonban általában a cselekmény folyamán derül ki, mégpedig többek szeme láttára. De hagyjuk ezt a kérdést kicsit későbbre és fókuszáljunk a lélekben végbemenő történésekre. Az, hogy Sweetie robot, azt jelenti, hogy alapvetően különbözik a többiektől, sőt, igazából minden mástól is Equestriában (a robotikát ugyanis nem tanítják az elemiben, de még azután sem). Soha nem lehet igazi póni és soha nem rendelkezhet a pónik számára adott előjogokkal. Ezzel a szívszaggató magánnyal és saját ijesztő, sőt, visszataszító küllemével kell szembenéznie legelőször. Szegényt ugyanolyan sokként érheti az egész, mint barátait. Ez identitászavart idézhet elő, mely végső soron önpusztító magatartásban csúcsosodhat ki, amire azonban, ha jobban belegondolunk, nincs igazán oka, ugyanis a lelki megpróbáltatástól eltekintve többé-kevésbé sértetlenül (vagy könnyen javítható módon) ússza meg a kalandot. Ezen alapkonfliktusból következik az összes többi is, mint egyfajta továbbgondolása, továbbárnyalása a kialakult szituációnak. Itt két dolgot fontos szem előtt tartani: mely konfliktusokra helyezi a hangsúlyt a történet, és hogyan reagálnak az egyes szereplők. Lehet, például, hogy Sweetie Belle mély depresszióba esik, amiből csak az igaz barátok húzhatják ki. Előfordulhat azonban az is, hogy a kezdeti megrökönyödés után hamar kiheveri az egészet, és előnyt kovácsol belőle (gondoljunk csak bele, milyen előnyei lehetnek egy szuper intelligens, szuper erős robotnak). Tovább menve, például Rarity reagálhat vigasztalóan és támogatóan, de el is idegenedhet kishúgától a tényleges családi kötelék hiányában. Érdekes csavart vihet a történetbe, ha Apple Bloomnak robotfóbiája van, vagy Rarity kínos helyzetbe kerülne, mikor gyermekkori sérülések nyomait keresi kishúgán, meg akarván bizonyosodni róla, hogy nem cserélték le egy másolatra (lásd a példaszituációt lentebb). Már itt rengeteg jó ötlettel lehet előrukkolni, és akkor még nem is vettük számításba, hogy Sweetie Belle-en kívül más robotok is lehetnek Ponyville-ben.
2. Van-e lelkem?
Az előző pontban egzisztenciális oldalról közelítettük meg a helyzetet, most viszont a modernkori tudomány és filozófia egyik legjelentősebb kérdésével találjuk szemben magunkat: lehet-e egy élettelen dolognak lelke? Van, aki szerint a bonyolultság számít, mások szerint az emberihez hasonlító viselkedés megint mások szerint az alkalmazkodóképesség. Egy hívő érvelhet úgy, hogy a lélek kizárólag Istentől eredhet. Egy ilyen szerteágazó problémát nem is remélhetünk jelen keretek között tárgyalni, de látnunk kell, hogy nem egy pofonegyszerű kérdésről van szó. Nos, szinte minden történetnek közös vonása az a feltevés, hogy Sweetie Belle-nek igenis van lelke. Nem csak úgy viselkedik, mint egy igazi póni, de érez, gondolkodik és kételkedik is. Az olvasó ezt mind tudhatja a narrációból, de a kérdés egyébként aligha lenne eldönthető. A hogyanra általában nem kapunk bőbeszédű választ; gyakran mágikus hatásokkal magyarázzák, de azt hiszem, ez rendben is van, egy kislányoknak szóló rajzfilm továbbgondolásáról lévén szó.
3. Elfogad-e a családom, elfogadnak-e a barátaim?
Ez egy fontos érzelmi kérdés, nagyon szívmelengető, de nagyon lehangoló történet is kikerekedhet belőle. Sweetie robot-mivolta újradefiniálja a többiekkel való kapcsolatát. Raritytől és a CMC-től szinte elvárjuk, hogy, legalább is hosszú távon, elfogadják őt a maga valójában, és valljuk meg, tényleg nagyot csalódnánk az Én Kicsi Pónimban, ha ez nem így történne. Azonban az elfogadás néha nem megy zökkenőmentesen azok számára, akik amúgy is gyanakvóbb természetűek. A robotoktól való ösztönös félelem is lehet demotiváló tényező. Ott van még Sweetie valódiságának kérdése, amely kételyeket ébreszthet még a legközelebbi barátokban is. A 10. pontban ezt a gondolatot részletezem tovább.
4. A barátom egy robot?!
Mielőtt tovább mennénk, érdemes a robotság kérdését a másik irányból is megvizsgálni. Apple Bloom és Scootaloo is nagy próbatételnek vannak kitéve, mikor legjobb barátjukról kiderül, hogy nem az, akinek gondolták. A legfőbb összetartó erő barátságuk ereje, s az együtt eltöltött idő, azonban még ennek ellenére is nehéz lehet az azonnali elfogadás. Nehéz döntést kell meghozniuk: vagy a barátságukat adják fel, vagy a csoportidentitásuk egy részét. Barátjuk robot mivolta ébreszthet bennük félelmet vagy ellenszenvet, mellyel szembe kell nézniük; idegenkedést, mely –ha nem tesznek ellene– fokozatosan eltávolíthatja őket egymástól; vagy akár irigységet is különleges robot-képességeire. Scootaloo és Apple Bloom között is kipattanhat a konfliktus amiatt, hogy másként értelmezik a kialakult helyzetet. Például egyikük Sweetie védelmére kelhet a másik ellenében.
5. Van-e családom, honnan származom?
Ez megint csak egy kritikus pont, mely a kezdeti sokk után racionális kérdésként merül fel. Az alapvető felismerés nyilvánvaló: robot vagyok, tehát nincs biológiai családom (persze sokszorozódni képes robotokat is könnyen el lehet képzelni). Itt valójában a család definíciójáról van szó, azaz hogy egy család tagjait az egymással való törődés, az egymásról való gondoskodás köti össze. Ez a motívum (jelesül, hogy a fizikai dolgoknál sokkal fontosabb a mögöttük megbúvó tartalom) gyakran felbukkan a brony irodalomban, ilyen vagy olyan formában. Sweetie számára a család Rarityt és a szüleit jelenti. Általában Rarity-n van a nagyobb hangsúly, aki elég jó viszonyt ápol kishúgával, és viszonylag zökkenőmentesen fogadja az új helyzetet. Gyakran ő az, aki megvigasztalja Sweetie-t, lelket önt belé. Ennél a résznél szépen ki lehet játszani Rarity pozitív jellemvonásait, és ezzel az írók gyakran élnek is.
6. Javíts ki!
Bizony, gyerekekkel történnek időnként balesetek. Főleg ha a szóban forgó csemete egy Szépségjegy Keresztes! Ha Sweetie hosszú távon egészséges (működőképes) akar maradni, akkor logikus, hogy kell valaki, aki megjavítja kisebb-nagyobb sérüléseit. Villamosmérnökök előnyben! Na jó, ez csak vicc volt, ne legyetek olyan büszkék magatokra ☺. Ezt a szerepet legkézenfekvőbb Twilighttal betölttetni, de egy alternatív univerzumban a Mane 6 bármelyike lehet mágikus-műszaki zseni (pl. Rarity, mert szükségből beletanult, vagy Pinkie, mert neki amúgy is olyan különc dolgai vannak).
7. Mi értelme van keresnem a szépségjegyemet?
A robotság egy újabb megrendítő következménye a szépségjegyről való végleges lemondás. Ez gyakorlatilag azt a motivációt húzza ki Sweetie Belle lába alól, amire az egész CMC-szellemiség épül. Nehéz a keletkezett űrt betölteni, és továbbra is izgalmas karaktert írni. Folytathatja ugyan a szépségjegy-keresést, hogy barátainak segítsen, vagy csak a közös szórakozás kedvéért, de találhat új célt is magának. Sőt, az sem lehetetlen, hogy mégis megkapja szépségjegyét, amennyiben azt mágikus erők hozzák létre a fizikai felépítéstől függetlenül (emlékeztek még ugye az imént említett motívumra?). Ha ez így történne, az megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltatna arra, hogy Sweetie Belle igenis több, mint egy egyszerű mechanikus szerkezet.
8. A titoktartás súlya
Szívfájdalmunk hozzánk közel állókkal való megosztására mindig késztetést érzünk. Ez nem lehet másképp Equestriában sem. Felmerül tehát a kérdés főhősünkben: kivel szabad, illetve kivel kell megosztania titkát. Egyáltalán, kell-e rejtőzködnie? Erre csak a világ ismeretében adhatunk választ attól függően, hogy milyen a robotokról alkotott közvélemény, vagy van-e ilyen egyáltalán. A titokba gyakran be lesznek avatva legközelebbi barátai (Apple Bloom és Scootaloo), valamint Rarity és még egy-két másik szereplő is. Igaz, néha inkább balesetről, mint akaratlagosságról van szó. A nagynyilvánosság előtt azonban ajánlott titkot tartani, mert nem mindenki tekint érző lényekként a robotokra.
9. A közvélemény
A családon és a barátokon kívül egy harmadik irányból is nyomás nehezedik ránk: a társadalom, a közvélemény felől. Igazából ez az az erő, mely születésünktől fogva mindig, mindenütt jelen van. Ehhez alkalmazkodunk, ezt fogadjuk el normaként, a világ definíciójaként. Na mármost, gondoljuk el, milyen szörnyű lehet robotnak lenni egy olyan világban, ahol azok pusztán a kémkedés, a háború, a pusztítás eszközei. Ez olyan lehet Sweetie Bell számára, mint nekünk egy háborús tömeggyilkos unokájának lenni. Még ha nem is tehetünk róla, akkor is bántana minket. Sweetie, eredeti funkcióját egy sérülés, üzemzavar vagy tudatos beavatkozás által veszíthette el. Egy másik, optimistább verzió szerint a robotok valamiféle tudományos kísérlet eredményei. Mivel csak kevesen tudnak róluk, és mivel annyira idegenek a világtól, egyikőjük felbukkanása jó eséllyel félelmet, pánikot vált ki az átlag póniból. Ezt csak a helyes irányba megtett óvatos lépések és a barátságba vetett töretlen hit oszlathatják el.
10. Akik figyelnek
A Friendship is Witchcraftban visszatérő elem a robot-rendőrség, melynek fő feladata a szabadon garázdálkodó robotok begyűjtése és megsemmisítése. Ezt nem puszta rosszindulatból teszik, hanem a társadalom védelmében. Nem éreznek bűntudatot, mert ugye a robotoknak köztudottan nincs lelke. Ha egy univerzumban létezik ilyen hatóság, Sweetie-nek előbb-utóbb menekülnie kell előle. Az is lehet, hogy már az elejétől fogva megfigyelik, de nem avatkoznak közbe, mert például mindez egy kísérlet része. Vagy épp ők alkották meg a szóban forgó robotot egy titkos küldetés teljesítésére. Ebből a szemszögből fontos Celestia/Luna/(Twilight) hercegnő álláspontja is: tudnak-e a robotok létezéséről, és valóban ismerik-e őket. Képesek-e felismerni a lélek csíráját egy élettelen gépezetben, és képesek-e szembe menni az ide vonatkozó törvényekkel/társadalmi beidegződésekkel.
11. Ki az igazi?
Sajnos az általam olvasott történetek egyike sem épít komolyabban erre a konfliktusra, bár Scootalooban egyszer-egyszer felvetődik, hogy aki előtte áll, az nem az igazi Sweetie Belle. Minden esetre, ha egy történet erre épül, meggyőző indoklást kell adnia, hogy miért/miért nem ő az igazi (a Flesh and Bloodban ez egyébként elég jól meg van oldva). Egyáltalán, létezett valaha is igazi, hús-vér Sweetie Belle? Ha igen, mi történt vele? Elrabolták és a helyébe tettek egy hasonmást? Vagy őt magát alakították cyborggá? Esetleg meghalt, de a szellemét sikerült egy robotba átmenteni? A válasz csak Sweetie Bot eredettörténetével összefüggésben adható meg.
12. Programozott pusztítás
Ez a Friendship is Witchcraft-stílusú Sweetie Bot egyik alapvető jellegzetessége. Amint világossá válik számára, hogy ő egy robot, egzisztenciális válságba kerül, minek következtében pusztító ámokfutásba kezd, megsemmisítve mindenkit, aki csak útjába akad. Ezért, ha tud is róla, nem mondhatja el neki senki az igazságot. Ne feledjük, mindez alapvetően a komikum kedvéért van így. El kell ismerni, egy magáról mit sem tudó robothoz jól illik a programozott önmegsemmisítés képessége, mellyel fenyegetheti néha a gyanútlan nézőt. Nos a Friendship is Witchcrafttól eltekintve, rajongói történetekben ritkán találkozhatunk ezzel a tényezővel. Egy-két utalás azért tetten érhető olykor-olykor. Például valaki elvágott egy vezetéket, s ezért nem robbant föl stb…
13. Az örök élet titka
Sok történet indul ki abból a feltételezésből, hogy egy robot örökké él. Ételre és vízre nincs szüksége (gyakran egyéb energiaforrásra sem), és működik a világ végezetéig. Szép lenne, ha a háztartási gépeinkre is el lehetne mondani mindezt ☺! Na szóval, valószerűtlensége ellenére ebben a feltételezésben is van valami, mégpedig a drámai potenciál. Sweetie-nek ekkor ugyanis a távoli jövő nyomasztó képével kell szembenéznie. Minden barátját túl fogja élni, és egyedül a hercegnők lesznek állandó társasága. A Silicon and Fur: A Remembrance of Equestriaban ennek a kérdéskörnek egy rendkívül tanulságos (és szívszaggatóan realista) továbbgondolásával találkozhatunk. Felvetődik az ellentétes irányú kérdés is: milyen idős tulajdonképpen Sweetie Belle? Egyáltalán öregszik-e, növekszik-e, fejlődik-e? Netán örökre kiscsikó marad? Ide kívánkozik még az is, hogy hogyan kerülhetett a családba és hogy valóban Rarity-e kettejük közül az idősebb.
14. Csikó-lélek
Ez az utolsó témakör, amiről itt szólni szeretnék. Az igazat megvallva nem kapcsolódik szorosan a robot-témához, de szükségét érzem, hogy beszéljek róla: Sweetie Belle életkoráról. Ő elvben, még ha robot is, egy kiscsikó lelkületével és érzelmi világával bír. A legtöbb mintával a felnőtt főszereplőkről rendelkezünk, azonban gyerekről írni más, nagyobb kihívás. És erre oda kell figyelnünk, ha írásra szánjuk a fejünket. Egy kiscsikó máshogy fogja fel az őt körülvevő világot, máshogyan hatnak rá a megpróbáltatások. Ez az Én Kicsi Pónimban remekül kidomborodik, sok író mégis megfeledkezik róla, sajnos.

Egy gondolatébresztő példaszituáció

Itt egy példával szeretnék szolgálni arra, hogy milyen egyszerű is kigondolni egy szórakoztató és egyben elgondolkodtató Sweetie-Bot történetet (jól megírni persze sokkal, de sokkal nehezebb).

Tételezzünk fel alapból egy Én Kicsi Pónim univerzumot, azzal a különbséggel, hogy Sweetie Belle egy robot, de nem tud róla. Volt egy nagy háború a közelmúltban, melyben a robotok jelentős szerepet játszottak. Azóta sokak rémálmainak állandó főszereplői.
Tegyük fel, hogy Sweetie rájön az igazságra, pl. az őt övező furcsaságok alapján. Ezt megosztja barátaival, Apple Bloommal és Scootalooval, bízva barátságuk erejében (és mert egy kis vigasztalásra is vágyik). Apple Bloom azonban szokatlanul reagál: halálra rémül, nem engedi maga közelébe Sweetie-t, össze-vissza hebeg-habog, azután elrohan. Scootaloo ellenben nem akad fenn a hallottakon, sőt, Apple Bloom viselkedése jobban aggasztja. Elhatározzák, hogy kiderítik, mi lelhette legjobb barátjukat. Elmennek Édes Almáskertbe, de csak az aggódó Applejack-et találják ott.
Sweetie-nek haza kell mennie, Raritynél alszik. Elhatározza, hogy másnap reggel neki is felfedi az igazságot, kíváncsi a reakciójára (bízik a pozitív megerősítésben, és abban, hogy mégsem ő az oka barátja eltűnésének). Reggel, miután beszéltek, Rarity kételkedni kezd benne, hogy a kishúga, akivel születésétől fogva együtt élt, robot lett volna. Kétségbeesetten próbál valamilyen bizonyítékot találni. Végül eszébe jut egy régi fejsérülés, amit Sweetie szenvedett el még kiskorában, mikor megbotlott és legurult a lépcsőn (még vér is volt, csak a hitelesség kedvéért). Ha ő az igazi, annak nyoma kell, hogy legyen. Kívülről nem látszik semmi, de Sweetie bátorítására kést ragad, hogy a fejbőr alá nézzen. Mikor készülne megejteni az első vágást, betoppan Twilight, aki szegény szörnyen félreérti a helyzetet. Idegesen nyugtatgatja Rarityt, és megpróbálja lebeszélni a vélt szörnyű tettről, melyet elkövetni szándékozik. Rarity mentegetőzik, miközben Apple Bloom koszosan, csapzottan toppan be a butikba. Vajon mit fog a négy szereplő kihozni ebből a szituációból? Leteszi Rarity a kést? Megosztják Twilighttal az igazságot? Mi történhetett Apple Bloommal? Gyermekkori trauma? Mi szél hozta a butikba? Bocsánatot kérni jött?

5. Zenei példák

CRUSH. KILL. DESTROY. HUG. | Sweetie Bot Tribute Song
Set phrasers to hug! –Sweetie cukisága és pusztító természete közötti ellentétre épít. Inkább szórakoztató, mint ijesztő. Friendship is Witchcraftból kivágott vicces szövegek egyvelege.
[PMV / Sweetie Bot] Harder, Better, Faster, Stronger
Egy nem is olyan régi klasszikus PMV-feldolgozása, Sweetie Bottal a középpontban. Nem csak hogy illik hozzá a dal, de így szerintem még jobban is hangzik.
Fear Me (Sweetie Bot)
Kicsit keményebb hangot üt meg ez a szám, erős dubstepes behatásokkal.
PrinceWhateverer – Destabilize (Ft. Dreamchan & Scrambles)
Heavy metal, epikus szöveggel, komoly mondanivalóval. Az egyik legjobban sikerült PrinceWhateverer szám, mindenképpen ajánlom. Arról a pillanatról szól, mikor Sweetie ráébred az igazságra, és mélyen elrejtett algoritmusok kelnek életre, hogy átvegyék akarata felett az uralmat.
Sweetie's Big Race – Toastwaffle remix
Ez egy Sweetie Bot-dal feldolgozása, mely a Friendship is Witchcraft 5. részében hangzott el. Különlegessége, hogy végig Sweetie Bot énekel benne eredeti robotikus hangján. A szöveg hihetetlenül vicces, a zene pedig megkapó. Egyesek azt állítják, hogy mágikus kedélyjavító hatása van (én is).

6. Appendix

Akik kedvet éreznek ahhoz, hogy most rögtön belevessék magukat a Sweetie Bot történetek világába, azoknak ez az appendix egy kincsesbánya lehet (gondolom). Én, legalábbis, nagyon örülnék, ha rendelkezésemre állna hasonló összefoglaló, valahányszor belevágok egy új téma olvasásába.

MerlosTheMad

Thunder Struck

Kihagyhatatlan olvasmány! Messze a legolvasottabb és a második legkedveltebb Sweetie Bot-történet, de az összes fimfiction között is ötödik az olvasottsági rangsorban (!), ami sokat elárul róla.
Egy zseniális mérnök-informatikus és Sweetie Bot-ról mintázott robotjának története. Az emberi világban, a közeljövőben játszódik, így enyhe sci-fis behatás érezhető rajta.

Hangvétel/hangulat
Jól kiegyensúlyozott, többnyire könnyed és vicces, néhány igazán mély, drámai jelenettel és műszakilag precíz leírásokkal megtűzdelve. Mindennapi (már-már intim) élethelyzetek és rejtélyes jelenségek utáni nyomozás keveredik. A kibontakozó cselekményt több szereplő nézőpontjából ismerhetjük meg.
Pozitívumok
A robotok gondolkodásmódját leíró részek nagyszerűek, a humoros szituációk feledhetetlenek, a karakterek szerethetők. Plusz pont, hogy a környezet sci-fiket megszégyenítő módon hiteles.
Negatívumok
Nem igazán cselekményorientált; a tempó kissé lassú, a történet hajlamos elkalandozni. A női főszereplő viselkedését, reakcióit néha kissé erőltetettnek éreztem, de a pozitívumok ellensúlyozzák ezt.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Senki, ez egy emberi világban játszódó történet.
Kinek ajánlott?
Mindenkinek, aki nem riad vissza egy aranyos és egyben elgondolkodtató történettől. Némi számítástechnikai előismeret azért nem árt. Aki szerette a régi sci-fi filmeket, regényeket (Rövidzárlat, Star Trek, Solaris, stb…), annak ez is tetszeni fog ☺.
Terjedelem
13 fejezet, kb. 74.000 szó, ami azt jelenti, hogy egy-két hét alatt, munka mellett kényelmesen kiolvasható (kipróbált módszer).
Státusz
Befejezetlen, folytatása várható. A 10. fejezet egyfajta fordulópont a történetben, így érdemes lehet csak odáig elolvasni. A nemrégiben megjelent fejezetek egy teljesen új, izgalmas történetszálat indítanak el.

PajamaHam

Flesh and Blood

Egy feszültséggel teli, sötét hangvételű történet, melyben az igaz szeretet áll kontrasztban az olykor kegyetlen valósággal és az élet nehézségeivel. Viszonylagos rövidsége ellenére harmadik a rangsorban olvasottságban és kedveltségben egyaránt, ami azért nem elhanyagolható eredmény.
A Szépségjegy-Keresztesek egyik kalandja borzalmasan félresikerül, és Sweetie Belle-ről lehull a lepel. A megpróbáltatások sorozata azonban itt még nem ér véget.

Hangvétel/hangulat
Sötét, melankolikus, megható. A nyitó fejezetben lezajló események garantáltan hullámvasútra állítják az érzelmeinket. Humorral csak elvétve találkozhatunk, cserébe viszont az univerzum sokkal valóságközelibb, köszönhetően a már-már naturalista ábrázolásmódnak. A félelem mindenütt ott lapul, melytől csak a feltétel nélküli szeretet óvhatja meg a barátokat.
Pozitívumok
Kalandorientált; egyedi hangulat; realisztikus karakterek; barátság, mint központi téma.
Negatívumok
Gore kategória, azaz gyenge idegzetűeknek nem ajánlott; kevés humor; jó kezdés után kicsit gyengébb folytatás; befejezetlenség.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Sweetie Belle, Apple Bloom, Scootaloo, Twilight, Rainbow Dash, Applejack, Granny Smith, Rarity és Sweetie Belle szülei
Kinek ajánlott?
Kissé korhatáros, de azért nincs benne több vér és erőszak, mint egy átlagos mai filmben. Leginkább talán egy jó thrillerhez lehetne hasonlítani, bár ez pónisabb hangvételbe csap át a második fejezettől kezdve.
Terjedelem
3 fejezet, kb. 26.000 szó, ami valahol a rövid és közepes között van. Gyorsan pörögnek az események, így 2-3 nap alatt kényelmesen végigolvasható.
Státusz
Befejezetlen, határozatlan ideig felfüggesztve. Az író egy hozzászólásban arról nyilatkozott, hogy hamarosan folytatja, de ez semmire sem garancia. Ahol most tart a történet, ott a cselekmény egyfajta nyugvópontra jutott, de a felmerülő rejtélyek megoldása és az oknyomozás csak ezután következik.

Masterweaver

Steel Soul;
Steel Spirit

A harmadik legolvasottabb és negyedik legkedveltebb Sweetie Bot történet, a legtipikusabb mind közül, egyfajta viszonyítási alapnak tekinthető. Minden megvan benne, ami egy jó Sweetie Bot történethez kell, de nincs nagyon túlkomplikálva. A Steel Soul egy fejezetes bevezető a Steel Spirithez.
Sweetie Belle-ről egy baleset után kiderül, hogy robot. Vajon meg meri-e osztani az igazságot és félelmeit barátaival?

Hangvétel/hangulat
Mindennapi élethelyzetek. Kicsit drámai, kicsit melankolikus, de a vicces részek a legütősebbek.
Pozitívumok
A humor nem dominál, viszont ami van belőle, az kiváló; közel áll az Én Kicsi Pónim stílusához; jól megírt karakterek, Apple Bloom különösen el lett találva; erős háttértörténetet biztosít Sweetie Botnak.
Negatívumok
Nincs benne igazán nagy ötlet; nem használja ki eléggé a helyzetből adódó drámai mélységeket.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Rarity, Sweetie Belle, Apple Bloom, Scootaloo, Pinkie Pie és Applejack
Kinek ajánlott?
Röviden: mindenkinek. Jó kiindulópontja a Sweetie Bottal való ismerkedésnek.
Terjedelem
Steel Soul: 1 fejezet, kb. 5.000 szó, Steel Spirit: 5 fejezet, kb. 11.000 szó, így összesen kb. 16.000 szó, de többnek tűnik, 2-3 nap esti olvasás.
Státusz
Befejezetlen, folytatás bizonytalan. A történet még csak kezd bemelegedni, a főbb történetszálak elindultak, de a nagy durranás szerintem még hátra van. Ha az író tartja a színvonalat, egy remek történet kerekedhet ki belőle.

Airstream

Minuette's Lesson

A legkedveltebb és második legolvasottabb Sweetie Bot történet, egyszóval érdemes odafigyelni rá! Tulajdonképpen elmélkedés a lélek mibenlétéről rövid novella formájában.
Rarity olyan leckét tanít Sweetie Belle-nek, amit biztosan nem felejt el egy darabig. Kedves és szívmelengető történet.

Hangvétel/hangulat
Elmélkedő, pozitív.
Pozitívumok
Tanulságos; érdekes alapkoncepció; Én Kicsi Pónim-közeli stílus.
Negatívumok
Nincs igazán cselekménye; kevés szereplőt mozgat.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Sweetie Belle és Rarity
Kinek ajánlott?
Mindenkinek, a téma komolysága miatt talán fiatalabbak számára kevésbé élvezhető.
Terjedelem
1 fejezet, kb. 4.000 szó. Rövid, egy nekifutásos.
Státusz
Egyike a kevés befejezett történetnek.

Bipolarpinkie

A Sweetie-Bot Story: What Makes a Pony?

Ebből a történetből csak egy rövid bevezető fejezet készült el, érdekes koncepcióval. Sweetie Belle balesetet szenved, és megtudjuk, mi történik azután. Ínyenceknek különösen ajánlott, érdekes irányokban bővíti a Sweetie Bot-univerzumot.

Hangvétel/hangulat
Feszült, baljós.
Pozitívumok
Érdekes a koncepció, és a hercegnő kiléte is ellentmondásos. Remélem Sweetie Belle-t többször is hallhatjuk majd beszélni, mert a bevezető monológja egy remekmű!
Negatívumok
Szerintem túlzottan nagy a feszültség egy bevezető fejezethez képest, illetve viszonylag keveset tudunk meg magáról Sweetie-ről.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Rarity és a titokzatos hercegnő(?)
Kinek ajánlott?
Kicsik kivételével bárkinek. A hercegnő azért a legkevésbé sem egy kedves mesehős.
Terjedelem
1 fejezet, kb. 2.000 szó, vagyis igen rövid. Az egyetlen fejezet, ami eddig elkészült csak egy rövid kedvcsináló bevezető.
Státusz
Befejezetlen, valószínűleg így is marad (pedig kár érte).

Anonimoose

I, Sweetie;
Silicon and Fur: A Remembrance of Equestria

Ennek a párosnak az érdekessége, hogy az első fele komédia, a második viszont kőkemény dráma. A közeli és a távoli jövőben játszódik egy alternatív Én Kicsi Pónim univerzumban. Az egyik legszomorúbb történet, amit valaha is olvastam, még a My Little Dashie-n is túltesz, a lezárás viszont kárpótol valamelyest mindezért.
Sweeti Belle életének két legfontosabb momentumának lehetünk tanúi, miközben mély összefüggéseket tudunk meg a lélek mibenlétéről és az elmúlásról.

Hangvétel/hangulat
Az első történet komikusabb hangvételű, a második kissé poszt-apokaliptikus, filozofikus és nagyon-nagyon szomorú.
Pozitívumok
Jól megírt történet, remek drámai ívvel és befejezéssel. Igazán elgondolkodtató, és utána talán kicsit jobban megbecsüljük saját életünket.
Negatívumok
Depressziósoknak nem ajánlott! A végén kicsit kevésnek éreztem a feloldást a sok negatív impulzus után. Az első történetben Celestia tevékenykedése kissé homályos.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Twilight, Celestia, Luna, Spike, Mane 5, Apple Bloom, Scootaloo, Discord, Chrysalis és Sweetie Belle szülei
Kinek ajánlott?
Az I, Sweetie mindenkinek, a Silicon and Fur: A Remembrance of Equestria viszont csak nagyon erős idegzetűeknek (vagy szellemi fakíroknak)!
Terjedelem
I, Sweetie: 2 fejezet, kb. 2.000 szó; Silicon and Fur: A Remembrance of Equestria: 6 fejezet, kb. 6.000 szó, összesen 8 fejezet, kb. 8.000 szó.
Státusz
Befejezett.

Banjo64

Undead Robot Bug Crusaders

A Scootaling és a Story of the Blanks című, nagysikerű történetek szokatlan továbbgondolása. Legyen elég annyi, hogy nem csak Sweetie tud nagyot mondani a 'kérdezz-felelek'-ben.
A Szépségjegy Keresztesek újra összeülnek a klubházban, de Scootaloo nem csak a szépségjegy-keresésről akar beszélgetni. Vallomása pedig lavinát indít el.

Hangvétel/hangulat
A könnyedtől a kínosig terjed (mármint a szituáció a kínos, nem maga a sztori).
Pozitívumok
Szórakoztató, kikapcsoló, konkrét magyarázatot ad Sweetie Botra, mely egész érdekes és váratlan. Sweetie Botot, Blank Bloomot és Scootaling-ot összehozni egy sztoriban egyébként is nagyon nagy húzás.
Negatívumok
Kicsit csapongó és eklektikus, de ez megbocsátható tekintve, hogy három ilyen erős szereplőt kell összehoznia egy történetbe.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Scootaloo, Apple Bloom, Sweetie Belle, Babs Seed, a Mane 6, Sweetie szülei, Dr. Whooves, Big Mac, Vinyl Scratch, Octavia, Clear Skies, Trixie stb...
Kinek ajánlott?
Kicsik kivételével -vannak azért morbid jelenetek- bárkinek, aki nem riad vissza az alternatív szereplőktől, elborult ötletektől, és csak egy jót akar szórakozni.
Terjedelem
22 fejezet, kb. 100.000 szó, hosszú olvasmány.
Státusz
Befejezetlen, de már a vége felé tart a sztori. Befejezés rövid időn belül várható.

Pale Horse

Monsters Can't Cry

Az Undead, Robot, Bug Crusaders-höz hasonlóan ez a történet is a Friendsip is Witchcraft valamint a Story of the Blanks és a Scootaling című történetek összefogására tesz kísérletet rövid, szomorkás, elgondolkodtató formában.
A Szépségjegy Kereszteseknek dönteniük kell: vállalják-e a legnagyobb kockázatot azért, hogy újra pónivá válhassanak.

Hangvétel/hangulat
Szomorú, de ugyanakkor szívmelengető is.
Pozitívumok
Rövid, tömör, tulajdonképpen egy érdekes szituáció kifejtése. A tanulság frappánsan, hatásosan van átadva.
Negatívumok
A szereplők előtörténete nincs igazán felhasználva, s kicsit homályos is a szituáció háttere. Aki kalandra és akcióra vágyik, csalódni fog.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Scootaloo, Apple Bloom, Sweetie Belle és a Mane 6
Kinek ajánlott?
Annak, aki szereti a rövid, elgondolkodtató, megindító történeteket.
Terjedelem
1 fejezet, kb. 2500 szavas szösszenet.
Státusz
Befejezett.

Majin Syeekoh

The Value of a Robot

Ez a történet sok hard core sci-fi rajongó szívét megdobgtathatja, mivelhogy Asimov robot univerzumát ülteti át az Én Kicsi Pónim világára.
R. Sweetie Belle, a pónira megtévesztésig hasonlító robot, egy nap furcsa elváltozást vesz észre magán. Elindul hát a helyi robotszakértőhöz, hogy állapotáról tájékoztassa.

Hangvétel/hangulat
Objektív és drámai, boldog és szomorú pillanatokkal.
Pozitívumok
Utalások Asimov világára, Sweetie előtörténetének, és családi viszonyainak megszokottól eltérő ábrázolása.
Negatívumok
A cselekményből és a tanulságból sem kapunk túl sokat, még a rövid terjedelemhez képest sem.
Szereplők az Én Kicsi Pónimból
Sweetie Bot, Rarity, Twilight, Applejack, Sweetie Belle apja és a robotszakértő Doktor
Kinek ajánlott?
Lényegében mindenkinek, de leginkább sci-fi és crossover rajongóknak.
Terjedelem
1 fejezet, kb. 5500 szó, így a rövid olvasmányok közé tartozik.
Státusz
Befejezett.


~nemderogatorius~

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése